Penzion pro seniory Opava
Boarding House Opava

Penzion pro seniory Opava

Stavebník / Client: Město Opava/Opava city
Místo / Location: Opava, Hálkova ul., Czech Republic
Charakter / Type: bytový dům – pasivní standard / apartment building– PH standard
Zastavěná plocha vč. přístřešků / Built up area: 757,0 m2
Užitná plocha (vytápěná část) / Useable area: 3 237,0 m2
Náklady / Costs: 50,0 mil. Kč/1 950 000 Euro
Fáze / Stage: realizace / completed 02/2012
Konstrukce a izolace / Construction: vápenopískové zdivo, EPS, foukaná celulóza / lime-stone brickwork, EPS, blowncellulose
Architekt / Architect: Ing. arch. Josef Tlustý, Ing. arch. Jan Márton
Projekční tým / Job team: Ing. arch. Josef Tlustý, Ing. arch. Jan Márton, Ing. Pavel Minář
Fotografie / Photographer: Ing. arch. Miroslav Hujer

Místo pro stavbu vnímáme jako šanci pro dialog mezi sídlištní architekturou a starší nízkopodlažní zástavbou. Tato hranice by měla umožnit komunikaci, pozvolný předěl, obroušení ostrých hran.

Sídliště je rozvolněné, ale přesto vytváří polo-bloky. Doplňujeme proto blok pro lepší čitelnost zástavby a návrhem umožňujeme jeho uzavření na severní straně nižší výškou zástavby. Navazujeme křivkou na polokruhový dům, vnášíme nový orientační prvek, harmonizujeme prostředí elegantním tvarem, zjemňujeme měřítko strukturou a členěním fasády. Zahrada seniorů je soukromá, otvírá se však celému vnitrobloku.

Chceme, aby se senioři spíše než jako v penzionu cítili jako v bytovém domě – měřítkem stavby, opticky zkrácenými zvlněnými pavlačovými chodbami, několika místy k setkávání i použitými materiály. Ačkoliv jsou byty principiálně stejné, liší se mírně výměrou a kvalitou v podobě ložnic nebo balkónů, stíněním, osluněním, intimitou. Vyhýbáme se pravidelným unifikujícím řešením dispozic a detailům typickým pro sídliště.

Stavbu vytápěné části navrhujeme v kompaktním křivkovém objemu s chodbami a bloky bytů. Byty se otevírají směrem k jihovýchodu, do vnitrobloku, kde je dostatek slunce a prostoru. Toto otevření je vyjádřeno živou barvou omítkové fasády i členitým měřítkem, jenž umožní každému obyvateli vnímat na fasádě „jeho“ svébytný prostor. K fasádě je nezávisle připojena pozinkovaná ocelová konstrukce vyhýbající se čtyřem arkýřům vysazených bytů, reagujících na vnitřní chodbová respiria. Konstrukce umožňuje vynést balkóny různých velikostí a dřevěné rošty s popínavou, v zimě opadavou zelení (například psí víno), nutně stínící pasivní dům v letních dnech.

Máme 22 let zkušeností v projektování rodinných, bytových domů a občanských staveb. Rovněž se zabýváme řešením interiérů a rekonstrukcí.
Ing. Arch. Josef Tlustý
KONTAKT
Adresa:
V Luhu 1215, 252 30 Řevnice

Telefon a E-mail:
+420 602 732 843
josef.tlusty@gmail.com
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google